Rengarenk Bir Tema Park : Konya Kelebekler Vadisi

Dünya’da bir günden fazla yaşamadığına dair bir söylem geliştirilen kelebeklerin aslında 1 hafta ile 1 yıl arasında yaşayabildiğini biliyor musunuz? Yaşamı yumurta, tırtıl, pupa ve kelebek olarak ele alırsak bu süre aslında daha da uzundur.

kelebekler vadisi

Kelebeklerin bir gün yaşıyor hikayesi mayıs sineğinden gelmektedir. Mayıs sineği fizyolojik olarak kelebeklere çok benzediğinden onun ömrü bir gün olması kelebeklerin de ömrünün bir gün olduğu yanlış inancını doğurmuş. Kelebekler türüne bağlı olarak 1 hafta ile 1 yıl arasında yaşarlar.

kelebekler vadisi

Kelebeklerin ömürleri hakkında birkaç örnek verecek olursak Türkiye’de yaşayan Sarı Bantlı Kadife (Nymphalis antiopa) ergin evrede 10 ay kadar yaşayabilmektedir. Güney Amerika’da yaşayan bir güve olan Yukka güvesi (Prodoxus y-inversus) tırtıl halinde 30 yıl kadar olabilmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere kelebeklerin ömrü 1 günden daha uzundur.

kelebekler vadisi

Kelebekler yumurta ile çoğalırlar, bu yumurtalar küre, silindir, yarım küre gibi farklı şekillerde olabilir. Tırtıl; yumurtadan çıkan larvaya verilen addır ve ağız parçalarının ısırıcı çiğneyici yapıda olması ile konak bitkisinin yapraklarını yerler. Çok obur olan tırtıllar beslenerek büyürler ve büyüdükçe deri (kitin yapıdaki dış iskelet) değiştirirler. Tırtıl gerekli erişkinliğe ulaşmak için türe göre 4-5 kez deri değiştirir.

kelebekler vadisi

Yeterince beslenerek gerekli erişkinliğe ulaşan tırtıl kendisine bir pupa (krizalit) oluşturur. Bu oluşturduğu pupanın içinde tam başkalaşıma (metamorfoz) uğrayan tırtıl, kelebek olarak pupayı yırtarak çıkar. Çıktığı zaman hemen uçamaz çünkü kelebek, pupanın içinde kanatları katlanmış bir biçimde ve ıslaktır. Genelde sabahın ilk saatlerinde pupadan çıkan kelebekler kanatlarına vücut sıvısı pompalayarak kanat genişliğini sağlar ve ardından ıslak olan kanatlarını askıda kalarak kurutur.

kelebekler vadisi

Kelebekleri bir arada görebileceğiniz bir yer olduğunu biliyor musunuz? Değişen bensem, dönüşen kim yazımı okuyan annem kelebek ile ilgili yazdığım bölümü okuyunca bana Konya’da kelebeklerin bir arada olduğu Konya Kelebekler Vadisi’nden bahsetti. Yazımdan 3-4 gün önce bu özel parkı ziyaret etmiş ve hayranlığını dile getirmişti. Sanırım kelebek de yazıma bilinçaltımdan eklenme yapmış. Hemen broşürlerden ve sitesinden parkta neler olduğuna baktım. Böyle bir yerin ülkemizde olması, belki dünyada bile benzerinin olmaması gurur verici.

Konya Kelebekler Vadisi’nde doğa eğitimi programları da verildiğini görmek özellikle çocuklara doğa ve hayvan sevgisini aşılamak amacı ile kurulmuş özel programın olması daha da anlam kazandırdı. Parkta olan bazı kelebekler 🙂

 

kelebekler vadisi

Güney Hindistan, Sri Lanka, Güney Doğu Asya, Yeni Gine, Solomon Adalarında ormanlık alanlarda dağılım gösterirler. Kanatları 46-48 mm genişliğindedir. Görünüşte her iki cinsiyet de birbirine benzerdir. Çürümüş meyvelerle de beslenirler. Bir çiçekten diğer çiçeğe güçlü kanatları ile hızla uçarlar, isimleri de bu yüzden “Clipper”dır.

kelebekler vadisi

Kanatları saydamdır ve kanat genişliği 55-60mmdir. Kanatlarının genellikle koyu renkli bir çerçevesi vardır. Çerçevenin içi camı andıran şeffaf bir zarla kaplıdır. Zarda yer yer desen çizgileri bulunur. Çizgiler de koyu bir renge sahiptir. Erkek ve dişi kelebeğin çizgileri birbirinden farklı desenlidir. Yaşam alanı: Kosta-Rika, Panama, Ekvator, Venezuela.

konya-tropikal-kelebek-vadisi-03

Pazartesi hariç haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz. Saat 10’da açılıyor ve saat 18.30 sularında da kapanıyor.

7 bin 600 metrekare büyüklüğündeki vadinin yaklaşık olarak bin 600 metrekaresi kelebek uçuş alanı. Bunun dışında bölgede 80 türden fazla binlerce bitki türü yer alıyor. Böcek müzesiyle de ülkemizdeki böcekler tanıtılıyor.

konya-tropikal-kelebek-vadisi-06

Kelebekler Vadisi ‘nin bulunduğu alan oldukça büyük. İçerisinde müzeler ve gezi parkurları yer alıyor. Kelebeklerin uçuş alanı içerisinden geçtiğinizde kendinizi masal diyarında hissedebilirsiniz. Etraf oldukça yeşil ve tropikal bitkilerin de bulunduğunuz atmosfere kazandırdığı bir farklılık var.

 

 

loading...
Bumerang - Yazarkafe

Yorumlarınız için: