2016 ilişki trendleri

Yıllar geçiyor, dünya değişiyor, sosyal medya ile sınırlar kalkıyor ve tabii insanlar değişiyor. İnsanların değişimi ile de ilişki trendleri değişiyor. Yüzyılın ikinci on yılının yarısını geçtik, sosyal medya sayesinde daha fazla kişi ile iletişim şansımız oluyor ve eskisinden daha fazla seçeneğimiz var. Peki bu ilişkilerimizi nasıl etkiliyor?  2000’ler öncesi boşanma ülkemizde bir tabu iken şimdilerde 2., 3. evliliklerini yapanlar, evlenmeden beraber yaşayanlar, bekarlık sultanlıktır diyenler, evlenmeden çocuk doğuranlar veya aynı cinsten biri ile ilişkisini saklamadan rahatça yaşayanlar hatta evlilik yapanlar var. Yapılan araştırmalar sonucu 2016’nın ilişki trendlerine göz atalım o zaman. İlişkisi olan veya olmayan herkes için şimdi sırada uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan 2016 ilişki trendleri. Siz hangi gruptasınız veya kendinizi hangi grupta görmek istiyorsunuz?

2016 ilişki trendleri
urbanswank aittir.

Bekarlık Sultanlıktır

Yıl geçtikçe yalnız olanların sayısı her geçen gün artıyor. 2016’da Amerika’da diğer yıllara göre daha fazla bekar var. 18-33 yaş arası yeni jenerasyon kadınlar eskiye oranla daha eğitimli ve eski jenerasyona göre evlilikle daha az ilgileniyorlar.

ilişki trendleri

Pew Research Center yapılan araştırmaya göre ‘Yeni milenyumun gençliğinin yüzde 68’i henüz evlenmemiş ve evliliği de daha ileriki yaşlara ertelemişler. 1963 yılında Amerika’da ortalama evlilik yaşı kadında 21, erkekte ise 23’müş. Ülkemizde de bu durumun pek bir farkı yok. 20’lerinde çocuk sahibi olmayı planlayan anne ve babalarımız yerlerini 30larında hatta 40larında çocuk sahibi olanlara bıraktı.

Biri size niye henüz evlenmedin diye soracak olursa, bekar bir kadın veya erkek olmaktan zevk aldığınızı ve trend yarattığınızı söyleyin. Halen söylenirlerse direkt bu linki gönderin.

Çift Mesajlaşma Appleri

Teknoloji, ilişkiler konusuna gelince kötü bir üne sahip. Oysaki gerçek yaşamda kurduğunuz ilişkilere yeni yaşam iletişim normları kazandırdı. Örneğin watsapp üzerinden emoji göndermeyin kalmamıştır. Seni seviyorumu sözle söylemekten daha kısa ve kolay yolu dudağında kalp öpücüğü olan emoji göndermek. Veya birini etkilemek için, ondan hoşlandığınızı söylemek veya tanışmak için facebook denenememiş biri var mı? Yazmak yüzyüze iletişim kurmaktan daha kolay ve güvenli.

ilişki trendleri

Couple gibi birbiri ile iletişim kurmak isteyen çiftler için özel olarak yaratılan applerde var. Bununla ne mi yapıyorsunuz, eşinizle olan her şeyi özel bir yerde saklıyorsunuz. Yazı yazabilir, fotoğraf, video gönderebilir, ortak takvim paylaşabilir, akşam için plan yapabilir veya özür dilemek için eşinize bir çiçek resmi çizip gönderebilirsiniz. Bu arada ayrıldığınızda da her şey siliniyor. Eski kafalı olarak kalmayı seçiyorum ben. Beraber yüz yüze yapılan yemek planların veya çiçek göndermenin keyfini yaşamaya devam kısacası.. Teknoloji ile iletişim de bir yere kadar.

ilişki trendleri

Ayrılmak Eskisinden Daha Kolay

ilişki trendleri

Kabullenmemiz gereken bir gerçek var ki o da ayrılıklara teknolojinin garip ve şansız etkisi. Ayrıldığı eşi veya sevgilisini kaç kişi facebook hesabında tutuyor, kaç kişi instagramda follow etmeye devam ediyor? Kaç kişinin ayrıldıktan sonra beraber çekilen fotoğrafları kalıyor? Eskiden çöpe atılan fotoğraflar yerini ‘hide’ veya ‘delete’ veya ‘block’ tuşlarına bıraktı.

facebook ilişki trendleri
digital trends aittir.

Facebook bu durumun farkına vararak geçen sene kullanılmaya başlayan bir özellik ekledi. Şimdi ilişki durumunu herkesten gizli değiştirebiliyorsun ve o kişi ile olan fotoğraflardan hangisinden kendini veya onu çıkartmak istediğini sormakla beraber onu takip etmek isteyip istemediğini soruyor. İster duyur, ister sakla… kısacası hepsi sana kalmış.

facebook ilişki trendleri
digital trends aittir.

Paranın Önemi

Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucu 1960larla kıyaslandığında evli kadınların kazandığı kazanç yüzde 25 oranında artmış. ‘When she makes more’ – ‘Eğer kadın daha fazlasını yaparsa’ kitabının yazarı Farnoosh Torabi ‘ Eğer birbirinizden farklı gelirleriniz varsa, eşit olduğunu hissetmek biraz zor. Daha fazla kazanan kişinin daha fazla finansal güce sahip olduğunu hissetmesi kolay’ diyor. Katılanlar veya katılmayanlar kimler?

ilişki trendleri
urbanswank aittir.

Daha fazla kazanan kişinin bir yatırım için veya bir tatil için daha fazla para vermesi veya tamamını vermesine karşın diğeri kendinin finansal gururunun zedelendiğini hissediyor. Trump’ın eşi ne düşünüyor acaba? Aman kocam şimdi o binayı aldı, benimde bunun yüzünden finansal gururum bozuldu, boşanayım mı diyor sizce?

Doğurganlık Dönüşümü

ilişki trendleri

Siz veya çevrenizden birinin doğurganlık için tedavi olduğu bir dünyadayız. Kadınlar daha ileri yaşlarda anne olmayı tercih etmeye başladılar. Doğurganlık tedavisi görmeye daha açık bir toplumdayız, eskisi gibi tabu olarak saklanmıyor. Hatta yumurtaların dondurup daha sonra kullanmak için saklayanlar var. İngiltere’de yapılan araştırmaya göre kadınların yumurtalarını dondurma oranı yüzde 400 artmış. Bunun ilişkilere etkisi olacaktır, olmuştur da. Birde bekar kalıp bir erkek olmadan hamile kalan kadınlar var. Ünlü örneklerinin etkisi ile de toplumun içine işlemiş durumda.

40-yas-unlu-anneler-

Son trend ise insanlar artık ilişkinle ilgili özel sorular sormaktan vazgeçti. Bu sizce bir trend olur mu? Özellikle sosyal medya varken takipçinin sana soru sormasına gerek kalmadan kendi kafasındaki yoruma göre cevabını da kendi veriyor.

Fotoğraflar getty image aittir.

loading...
Bumerang - Yazarkafe

Yorumlarınız için: