2017 Oscar Ödülleri, Sistemin Sarsılması ve İnsan Olmanın Eşsizliği

2017 Oscar Ödülleri töreni 89 yılın en şok edici kapanışı ile tamamlandı. Justin Timberlake ile açılan 2017 Oscar Ödülleri Amerika’nın ünlü talk show sunucusu Jimmy Kimmel’in sunumu ile gerçekleşti. Trump’a sıklıkla politik göndermelerle espiriler yapan Kimmel bana göre ödül töreni için iyi bir seçim olmamış. Ne kadar başarılı sunucu da olsa Oscar havasını yansıtan enerjiye sahip değildi, en azından bana izlerken bu enerijiyi yansıtamadı.

Törenle ilgili her yerde yüzlerce yazı ve yorum pazar gününden beri yayınlandı. Kırmızı Halı ve ardından düzenlenen partilerdeki ünlülerin fotoğrafları ve giydikleri tören sonrası konuşulurken şimdi kapanışta yaşanan kaos gündeme oturdu. Sistemli Amerikalıların titizlikle ve milyonlarca dolar harcanarak düzenlediği organizasyonda hata yapabiliyor olması ise insan olmanın ne kadar eşsiz olduğunu hatırlattı.

Andrew Garfield-Ashton Sanders-Jharrel Jerome

Dünyanın en önemli danışmanlık firmalarından PricewaterhouseCoopers tarafından yapılmış olduğu anlaşılan hatanın sonucunda yaşananlar kafa karıştırıcıydı. En önemli ödüllerden biri ‘En İyi Film’ gecenin kapanışında Faye Dunaway ve Warren Beatty tarafından gerçekleştirilen sunumda açıklandı. Elindeki zarfı açan Warren Beatty’nin duralaması ve şaşkın ifadesi ekrana yansırken zarfı direkt Faye Dunaway’e verdi. Oscar ve Altın Küre ödüllü 79 yaşındaki Beatty zarfı verirken soru işaretleri ile kameraya bakarken Faye Dunaway önce ona sonra zarfa bakıp La La Land dedi. Elindeki zarfta Emma Stone ismi yazarken La La Land demesi normal fakat bu kadar deneyimli ve sahne ışıklarına alışık bir oyuncunun film ismini görmediğinde ‘Bir yanlışlık mı var acaba’ sorusunu sormaması garipti. Beatty zaten üzerindeki yükü ona atmıştı, Faye’de artık olan oldu diyerek Emma Stone oynadığı La La Land’i en iyi film olarak açıklamayı tercih etti.

Sahneye şaşkınlık ve mutlulukla koşan ekip konuşma yapmaya başladığı sırada hata olduğu ve aslında kazananın Moonlight olduğu açıklandı. Halen bir şaka olduğunu düşünen milyonlarca kişiden biri olarak La La Land yapımcılarından birinin sinirle ‘Yanlış duymadınız, kazanan Moonlight’ demesi ile şaşkınlık ifadeleri ekranlara yansıdı. Gece boyunca ünlülerin tepkilerine sık sık yakın plan çekimle gösteren törende, yakın plan olmayan ve genel çekimlerle tamamlanan kısım kapanıştı. Sistem milyonlarca dolar harcanmasına rağmen hata vermişti, bundan sonrası ‘show must go on’ …

Casey Affleck-Leonardo DiCaprio

Kaybeden La La Land filminin ekibi ne tepki vereceğini şaşırdı. Hani o kameralar yakın planda kaybetmelerine rağmen birbirini tebrik eden Hollywood oyuncuları ve ekiplerini izlettiriyor ya bizlere, Oscar sahnesinde yaşanan şaşkınlık ve kızgınlık ifadelerini geniş planda izlettirmeyi tercih etti. Sistem hata verince insanın gerçek duyguları ortaya mı çıkıyor ne?

Tabii ki kızmaları, üzülmeleri ve şaşırmaları normal. Oscar, oyuncuların değerini yerine göre 10 katı arttırırken herkesin hayal kurduğu ödüllerin en başında. Kaybeden için aday olmak da önemli olsa bile insan kazanma güdüsü ile büyütülüyor. Sistem seni kazanman ve başarılı olman gerektiğine doğru yıllar boyu baskı yaparak şekillendiriyor. Kaybedenlerin mutsuz ifadelerini kameralarda hiç izlememiştik, sonunda sahne ortasında birebir şahit olduk. Sistem hata verince insan olmanın eşsizliği, duygularını ifade edebilme yetisi ortaya çıkıyor. Sinema duyguların ifade edildiği sanat ve gişe peşinde koşturan Hollywood sinemasının son yıllarda geri plana attığı duygular sahnede yeniden canlandı.

PWC şirketi, Akademi’den özür dileyen bir açıklama yaptı. Hatanın kendilerinde olduğunu belirttiler ve şu an durum nasıl bu hale geldi araştırma içindeler. Ben yazımı yazarken halen net bir sonuç ortaya çıkmadı. Atılan tweetlerden sahne arkasında yer alan kişilere kadar herkes soruşturuluyor. Bakalım gerçek ne veya bize söylenecek gerçek ne olacak yakında öğreneceğiz. 2017 Oscar Ödülleri unutulması zor bir kapanışla 89 yıllık törene nokta koymuş oldu.

İşte törenin en can alıcı sahnesi…

2017 Oscar Ödülleri geceden ilginç fotoğraflar için:

fotoğraflar popsugar aittir.

loading...
Bumerang - Yazarkafe

Yorumlarınız için: